RBSD seminář už i v Praze

11. dubna se konečně uskutečnil seminář RBSD i v Praze. Cílem bylo hlavně seznámení s tímto obranným systémem, který učí civilisty, jak čelit tomu nejhoršímu napadení. Seminář tradičně vedl Martin Mikolášek z RBSD Olomouc.

Psychologie útočníka je jednoduchá. Je prostě vlkem a hledá svoji oběť, tedy ovci. Důležitá je tedy kontrola a ochrana osobního prostoru. Existují tedy praktiky na rozpoznání nebezpečí a pak na řešení nastalé situace.

Devadesát procent problémů vyřeší dobrá pozornost. Je-li více útočníků, může být na škodu tzv. tunelové vidění, tedy situace, kdy vnímáte jen toho, kdo je před vámi. Mezitím vás vlčí kumpáni mohou obestoupit a problémy jsou na světě.

Před samotným útokem se útočníci často snaží svůj nekalý úmysl zakrýt nějakým gestem. Proto je nutné pořád kontrolovat své okolí. Musíte tedy ne jen vnímat okolí, ale také správně rozpoznat blížící se útok.

Pokud něco selže a vy se do problémů dostanete, přicházejí už na řadu kontaktní techniky. První je preventivní úder. Na boj se v podstatě připravit nedá, zajímavou metodou je ale například technika, kterou se dá zjistit, jak tělo reaguje na bolest a stres.

Na konci semináře se trénovala také fyzická, protože nápadů, jak zneškodnit útočníka má doma u televize člověk spoustu, ale pak při reálné situaci vám může hodně rychle dojít dech a souboj je vyřešen. Ale ne ke spokojenosti ovce, ale vlka.

 

Fotogalerie ze semináře zde…