V pondělí 24.11. 2014 se v České republice uskutečnil historicky první specializovaný seminář Urban Combatives určený pro příslušníky státních ozbrojených složek (policie a armáda).

Kurz vedl osobně zakladatel a hlavní instruktor tohoto systému pan Lee Morrison. Velmi zdárně mu asistovali jeho oficiální certifikovaní instruktoři v ČR, pánové Martin Mikolášek, Radek Erben a Stanislav Vaněk. Seminář se konal v Praze ve výcvikovém prostoru Arnis & Balaraw Fighting Clubu – ABFC a britský instruktor Lee Morrison přijel na osobní pozvání hlavních instruktorů ABFC, Martina Hradeckého a Maria Tachecí, kteří celou akci zajišťovali.

Semináře se zúčastnili například příslušníci několika zásahových jednotek Policie ČR, Útvaru rychlého nasazení PČR (URNA), Kriminální policie, Pohotovostně motorizované jednotky (PMJ), Vojenské policie-pohotovostního oddělení, Útvaru speciálních činností služby kriminální policie a vyšetřování (ochrana svědků) či Obranného zpravodajství. Všichni účastníci semináře jsou buď výkonní operátoři nebo instruktoři.

Seminář byl rozdělen jak na teoretickou část (několik mini přednášek), tak samozřejmě na praktické nácviky jednotlivých technik či na řešení specifických modelových situací. Lee se v úvodu hodně zaměřil na rozdílnosti v mentalitě strážců zákona a kriminálních živlů. Probrala se stupnice použití síly, Cooperův barevný kód či Loftyho pyramida. Dalším bodem byli hlavní indikátory před samotným útokem.

V praktické části jsme se nejprve zaměřili na znehybňovací, vyváděcí a poutací techniky. Velice rychle se přešlo v těchto zatýkacích scénářích od pasivního zatýkaného po extrémně aktivního. Nejvíce se pracovalo ve dvoučlenných týmech. Samostatnou kapitolou byly tzv. „navolňovací“ techniky – specifické údery a kopy. Všechny modelové situace se samozřejmě realizovaly v kompletní výstroji a výzbroji. Další výukový blok byl zaměřen na použití obranného spreje. Zde se rovnou přešlo s cvičnými spreji na modelové mikro-scénáře. Lee také účastníky semináře základně seznámil s jeho pojetím použití teleskopického obušku. Poslední část semináře byla zaměřena na obranu vlastní střelné zbraně. Jako vždy u Urban Combatives – jednoduché, plně funkční a snadno naučitelné. Velký dík Leemu a Martinovi za realizaci celého kurzu.

Článek převzat ze stránky http://policejnidenik.cz. Zde si můžete přečíst i celý zbytek článku a prohlédnout fotogalerii. Klikni zde…