Na víkendovém workshopu TECC neboli Tactical Emergency Casualty Care Advanced jsme se učili, jak poskytnout neodkladnou přednemocniční péči. Kurz byl již specializovaný a zaměřený na případy, kdy se k nám záchranná služba nemusí dostat vždy včas.
Tři bojoví medici nám ukázali například, jaké pomůcky se využívají přímo v poli nebo jak zachránit život někomu, kdo se dusí. Program byl opravdu nabitý. Mimo opakování základního ošetření jsme si vyzkoušeli například Junction turnikety, nasazování krční dlahy, ale i chirurgický zákrok krikotyroidotomii. Na vše dohlíželi odborníci, kteří mají i praktické zkušenosti s přednemocniční neodkladnou péčí přímo v taktickém prostředí. Trpělivě na nás dohlíželi a odpovídali na hromadu našich otázek, které nás v souvislosti s TECC napadaly celý víkend.

Neděle byla zakončena závěrečnou zkouškou, u které jsme se všichni i přes chladné počasí zapotili. Museli jsme dát dohromady, vše co jsme se naučili nejen za víkend, ale také to, co bychom už měli perfektně znát ze základního výcviku, který někteří z nás absolvovali již před rokem.
Vše se stále zakládá na jednoduchém algoritmu MARCHE. Pod každým z písmen algoritmu je souhrn dovedností, které jsou nezbytně důležité pro záchranu jakéhokoliv zraněného.  Nezáleží jestli se jedná o dopravní nehodu se zástavou dechu a masivním krvácením, zlomeniny po pádu z výšky, či jen pouhé říznutí na prstu. Díky výše zmíněnému algoritmu jsme schopni ošetřit podobná zranění a zachránit tak dotyčnému život před příjezdem záchranné služby.