Přinášíme vám krátký článek o možnostech využití laserových terčů SureStrike. Kombinace terčů umožňují všestrannost využití a nespočetné množství variací střelby. Na své si tak příjdou jak střelci sportovních soutěží IPSC, atp., či zkušení profesionálové z řad ozbrojených složek, ale i začínající střelci, kteří si zdokonalí své základní návyky pro přesou střelbu. Největší rozdíl mezi klasickou střelbou a tou laserovou je možnost střelby z pohodlí domova. Bezpečnost systému zamezuje, abyste jakýmkoli způsobem vystřelili ostrý projektil ze své zbraně a ohrozil tak někoho na životě suchým nácvikem.

AimWell – elektronický outdoorový terč Laser-ammo

Titulkový název napovídá předurčení těchto terčů. Nejvhodnějším využitím je venkovní prostor a taktické situace. Dají se samozřejmě využít i v prostorech uzavřených (čistění místností, atp.), právě jejich rozestavění jim dává svůj způsob volnosti a vyjímečnost. Celá technologie je totiž postavená na bezdrátové technologii s ústředním centrem. Tím centrem je jakýkoli počítač vybavený bezdrátovým přijímačem AimWell, který se prodává s příslušným softwarem. Přijímač poté komunikuje s okolními jednotkami, čili bezdrátovými elektronickými terči AimWell. Software umožňuje několik variant drilů. Počínaje klasickým „sejmi všechny“, až po náhodný výběr terčů. Lze si nastavit i časový reset systému, proto není nutné po každém kole odbíhat k počítači a resetovat nastavení.

Vzdálenost terčů od komunikažní jednotky závisí čistě na okolním prostředí. Pro naše účely postačila polorozbořená ruina s několika místnostmi. Doprostřed jsme si postavili „velitelské“ stanoviště. Terče pak bez problémů fungovaly ve věech místnostech i přes několik zdí. Signál j podobný wifi signálu. Tudíž se vzdáleností a překážkami ztrácí. Kvalitu signálu můžete sledovat i na počítači, který s terčem komunikuje. Máme vyzkoušeno, že na volném prostranství není problém trefit terč na vzdálenost 50m.

A nyní k tomu nejdůležitějšímu. Čím vším mohu do terčů střílet? Jednoduše vším. Terče jsou plně kompatibilní se všemi druhy Laser-Ammo catridgema. Můžete využít pistolový kit, stejně dobře i adaptér na jakoukoli pušku a bez problémů střílet i z brokovnice.

SureStrike L.A.S.R. – indoorová střelnice

Kompatibilita obou systémů umožňuje střelbu ve všech podmínkách, ale i přesto se jeden druh hodí více ven a druhý více do uzavřených místností. L.A.S.R střelnice je právě tím druhým druhem. Hlavním důvodem je Slunce. Sluneční svit a neustálý pohyb stínu způsobují problémy při vyhodnocování zásahů. Systém je totiž tvořen počítačem s L.A.S.R. softwarem, webovou kamerou a vlastním terčem. Jako terč můžeme zvolit libovolný prostor viditelný webovou kamerou. V počítači si navolíme libovolný prostor (terč), který bude brán pro vyhodnocování zásahů. A zde se nám již odkrývá nedostatek pro venkovní využití. Prostor pro střelbu je ohraničen vnímáním webové kamery. Princip funguje na kvalitě přijímaného signálu. Z pistole, pušky či brokovnice pomocí laserového náboje vystřelíme, laser se odrazí v terči a webová kamera zachytí dopad laseru na terč. Software poté vyhodnotí zásah a připíše body. Z toho důvodu je velmi důležité mít stabilní světelné podmínky. Při přímém Slunci bez stínu totiž většina webových kamer nezaznamená dopad laseru a proto ani neumí vyhodnotit zásah.

Nejvhodnějším využitím tohoto systému je práce se spouští, rychlost a hlavně přesnost střelby. To vše umí software vyhodnotit, od časových údajů až po přesnost zásahu. Nejoptimálnější vzdálenost pro vyhodnocení střelby je zhruba 5 metrů. Rozumí se tím vzdálenost mezi terčem a webovou kamerou. Střelec může střílet z libovolné vzdálenosti.

Asi se budu opakovat, ale střílet se dá opět ze všech druhů Laser Ammo nábojů.

AimWell systém

+ možnost nácviku taktiky

+ využití jak ve venkovním, tak i vnitřním prostředí

+ kompatibilita systému

– cena

– bateriové napájení

– terče nemají možnost zavěšení

 

L.A.S.R střelnice

+ vynikající pro nácvik práce se spouští

+ jednoduché nastavení

+ pohodlná střelba z domova

– cena

– vadí mu změna světelných podmínek

– omezení viditelné webovou kamerou

Bezspornou výhodou celého systému je obrovské ušetření času. Počáteční náklady jsou sice vysoké, ale postupem času se vrátí v podobě ušetření na nábojích, střelnici i prachobyčejné spotřebě paliva při cestě na střelnici a zpět. Při pravidelné střelbě je pak vidět rychlé zlepšení střelce, což je bezesporu konkurenční výhodou při sportovní střelbě.

Více na: www.Laser-Ammo.cz