Zanedlouho vyjedou do Afghánistánu, kde budou kromě jiného cvičit příslušníky afghánských vzdušných sil na vrtulnících Mi-24. I přesto, že jako piloti 22. základny letectva v Náměšti nad Oslavou budou trávit většinu času ve vzduchu, musí se umět ubránit a přežít i na zemi.

V rámci komplexní přípravy před výjezdem do Afghánistánu, kde budou jako příslušníci českého leteckého a poradního týmu (AMT) cvičit piloty a pozemní personál afghánských vzdušných sil na vrtulnících Mi-24, absolvuje tento týden dvacítka vojáků z Náměště střelecký výcvik ve vojenském výcvikovém prostoru Březina u Vyškova.

„Jedná se o ten nejlepší možný výcvik v české armádě v bojových střelbách z pistole vzor 82 a ze samopalu vzor 58,“ říká o izraelské speciální metodě střelby Robert Chudý, instruktor oddělení výsadkové přípravy a SAR, který přípravu náměšťských vojáků řídí.

I přesto, že se budou nad Afghánistánem pohybovat hlavně ve vzduchu, musejí se i oni naučit, co dělat, pokud budou třeba kvůli závadě muset přistát mimo základnu. „Izraelský způsob klade velký důraz na efektivní a přesnou střelbu,“ říká jeden z instruktorů, který dřív pracoval u policie. „Hlavními znaky jsou vysoká účinnost a celkově bezpečná manipulace při střelbě. Zbraň se neustále kontroluje, střelec sám je pořád ve střehu, monitoruje okolí, komunikuje s kolegy, přesouvá se z jednoho místa na druhé.“

Samozřejmostí je také bojová pozice – stojí se vždy čelem k cíli, nohy jsou rozkročené a pokrčené v kolenou, tělo zpevněné. Natažené ruce držící zbraň jsou v úrovni očí. „Tím, že k protivníkovi stojíte čelem, snižujete riziko zásahu do míst, která nemáte chráněná neprůstřelnou vestou. Při střelbě máte také vždy zadržený dech a zatnuté svalstvo. To vám pomůže střelbu opětovat i když jste sami zasaženi, a navíc jste v této pozici stabilnější,“ vysvětluje.

Vyškovští instruktoři také v rámci celého střeleckého systému vyučují střelbu s využitím krytu, výměnu zásobníku, střelbu jednou rukou nebo odstranění závad. „Všechny tyto situace je mohou na misi potkat a učit se na ně reagovat až na místě, by bylo pozdě,“ říká Robert Chudý a zdůrazňuje: „Náš výcvik není žádné dogma, ale jen návod. Ovšem návod, který jim pomůže se v případě kontaktu s nepřítelem efektivně bránit a účinně odrazit palbu.“

Ideálně by měl výcvik trvat tři měsíce, budoucí členové AMT týmu však ve Vyškově stráví jen pár dní. „Přibližně 40 procent z toho, co jsme s nimi drilovali, si zapamatovali. Pokud budou v tréninku dál pokračovat, ještě se zdokonalí,“ shodují se instruktoři a o dosavadních střeleckých výsledcích náměšťských pilotů hovoří s obdivem. „Vedou si skvěle. Vlastně můžu říct, že jsme za ty tři dny dokázali zázrak. Skvěle střílí, mají z toho dobrý pocit a chuť dál se zlepšovat. A hlavně – uvědomují si, co zbraň v jejich rukou dokáže. Dokáže jim zachránit život,“ uzavírá Robert Chudý a souhlasně pokyvuje i podplukovník Rudolf Straka, velitel náměšťské 221. vrtulníkové letky: „Kurz hodnotím velice kladně, protože bez nejmenších pochyb přispívá ke zvýšení úrovně výcviku létajícího personálu v podmínkách přežití.“

Air Operational Mentoring and Liaison Team (Air OMLT) / Air Mentoring Team (AMT) – letecký poradní tým

  • Český AMT působí v Afghánistánu již dva a půl roku na vrtulnících Mi-24/35. Doposud se v této misi vystřídalo sedm rotací příslušníků 22. základny letectva v Náměšti nad Oslavou.
  • Příslušníci 221. vrtulníkové letky jsou prvními českými piloty, kteří v Afghánistánu působili – i když na vrtulnících afghánského leteckého sboru (ANA Air Corps).
  • Větší část vrtulníků Mi-24/35 věnovala Česká republika darem, který inicioval vytvoření Air OMLT pro zdokonalení výcviku afghánského leteckého a pozemního personálu.
  • Osmou rotaci, která kvůli organizačním změnám ve struktuře nasazených jednotek v Afghánistánu, nese jméno AMT, tvoří 2 piloti-instruktoři, 2 palubní technici a 7 techniků a specialistů.
  • AMT se podílí na zvyšování operačních schopností afghánského leteckého sboru formou výcviku leteckých a pozemních specialistů. Podílí se na vytváření a vývoji standardních operačních postupů. Provádí pozemní práce na letecké technice, praktický letecký výcvik, teoretickou přípravu pilotů ANA Air Corps a podobně. 
  • AMT poskytuje praktickou pomoc při údržbě a opravách vrtulníků a pomáhá Afgháncům při plánování a provádění vrtulníkových operací. 
  • Na podzim tohoto roku se plánuje rozšíření týmu o poradce na vrtulnících Mi-17.

Zdroj: Převzato z webu Army.cz