Zbrojní průkaz neznamená, že umíte zbraň použít

Pokud máte zbrojní průkaz a nosíte u sebe zbraň, měli byste ji umět v krajní situaci i použít. Nejde jen o to postavit se na střelnici a v klidu vystřílet zásobník. Realita je pak úplně jiná. Útočník nebude čekat, až budete vyspalí, odpočatí a připraveni správně reagovat. Nedovolí vám zaujmout postoj jako z učebnice a nebude stát na té straně, kam jste zvyklí mířit. Jestli u sebe nosíte pistoli, měli byste být připraveni reagovat. Ale vhodně reagovat. Takové situace se nacvičovali o víkendu na střelnici ve Velké Bíteši. Sobota byla věnována pokročilejším technikám a drilu.

Vysílení, stres, pak střelba

Většina lidí na semináři měli zbrojní průkaz, takže si instruktoři mohli dovolit posunout naučené techniky posunout o krůček dál. Zkoušeli jste někdy prodrat nespolupracujícím davem, pak dát hromadu úderů na lapu, pak se několikrát zatočit dokola a teprve potom vyběhnout střílet? Tak my ano. V tu chvíli úplně zapomenete vše, co nemáte hluboko vryto do paměti a jednáte instinktivně. Abychom to neměli tak jednoduché tak před poppery (kovovými padacími terči) byly rozmístěny ramínka s košilemi. Ta měla představovat civilisty, které jsme nesměli nikdy zasáhnout. Naštěstí se to nikomu nepodařilo. Tři sta kliků jako trest bychom tam někteří dělali ještě dnes.

Kdo nezkusil, neuvěří

Zdánlivě jednoduchá věc je se zbraní v ruce mnohem těžší. Jeden instruktor vám po levé ruce ukáže kolikrát máte vystřelit a druhý vám úplně na druhé straně ukáže kolikátý popper máte trefit. Myslíte, že je to snadné? Není. Najednou ani nevíte, kolik prstů vám kdo ukázal a kolikátá střela už vám o terč zazvonila.

Už máme podzim, a i když nám počasí přálo, tma na sebe nenechala dlouho čekat. Ale to vůbec nevadilo. Právě naopak. Pod rouškou tmy jsme trénovali noční střelbu. Nasvítit terč, zhasnout a vystřelit. Co myslíte, trefili byste se? A co když ještě máte v černočerné tmě po nasvícení terče změnit pozici a pak teprve vystřelit? Žádná sranda to není a takové cvičení už vyžaduje opravdu pokročilejší střelecké návyky.