Začiatkom marca roku 2011 prišiel p. Yoav Dotan z izraelskej firmy Zahal na návštevu do českej republiky aby sa zoznámil so skupinou bojovesimulace. Keďže firma zahal vyrába a distribuuje najrôznejšie príslušenstvo k zbraniam, zaujímali ho hlavne naše skúsenosti s ich výrobkami. Robil si pri tom rozsiahlu foto a video dokumentáciu. Behom jedného a pol dňa na strelnici sme postupne vytvárali situácie, v ktorých bolo vidieť ako správne doplnky dokážu zvýšiť úžitkovú hodnotu zbrane. Predovšetkým išlo o doplnky na našu tuzemskú zbraň sa vz.58 foneticky v Izraely nazývanú ako „vízet“. Zjednodušene povedané očesaná zbraň až na železo bola komplet osadená doplnkami firmy zahal. Od sklopnej paždy s absorbérom cez vynikajúco ergonomicky tvarovanú pištolovú rukoväť až po predné pažbenie s taktickými railami vhodnými na osadenie najrôznejšie príslušenstva. Na našich zbraniach boli použité predné rukoväti s integrovanou dvojnožkou, v otočnej verzií aj vo verzií s integrovaným portom pre svetlo. Všetky tieto doplnky dostávanú túto zbraň mnohými považovanú za zastaralú na úplne inú úroveň a schopnú konkurovať ktorejkoľvek modernej. Vhodný kompenzátor na ústi v spojení s absorberom v pažbe vynikajúco stabilizuje zbraň pri streľbe, predná rukoväť zase po rozložení na dvojnožku poskytne výbornú oporu pre streľbe v ľahu alebo za prekážkou. Otestovali sme aj príslušenstvo pre taktické brokovnice ktoré Yoav priviezol. Išlo o pažbu s rukoväťou a prednú rukoväť montovanú na hmatník záveru. Toto príslušenstvo výrazne zlepšilo ovládanie zbrane hlavne v istote držania zbrane a v rýchlosti prebíjania.

Na koniec sme sa venovali špeciálnym výrobkom na zbrane glock. Jednalo sa o K-pos a stock GLR 440. Toto príslušenstvo je určené na zvýšenie presnosti a taktických možností krátkych zbraní typu glock. Behom niekoľkých sekúnd premenia pištoľ na malý samopal a výrazne sa tak zvýši predovšetkým jej presnosť na väčšie vzdialenosti. Ďalej je možné na tieto konverzie montovať kolimátory a ďalšie taktické príslušenstvo ako sú predné rukoväte , baterky a laserové zameriavače alebo dokonca aj nože ako je zaznamenané na fotkách. Túto novinku vyrobenú priamo pre picatinny lištu nám predstavil sám Yoav.

V prípade konverzie Kpos je nutné najprv vymeniť zadný kryt záverového púzdra za kryt, ktorý umožňuje nasadenie naťahovacej páčky. Uvoľnením zadného kolíku na konverzií sa potom odklopí pažba a zbraň sa vloží do rámu. Úprava nezaberie viac ako 2 min.

Použitie pažby glr 440 je ešte rýchlejšie. Stačí iba nasadiť zbraň na port pažby a vysunúť jej dĺžku podľa potreby. Ak si vymeníte ešte pätku jedného zo zásobníkov za päťku s railom, žískate veľmi rýchlo prednú rukoväť, ktorá podstatne vylepší stabilitu zbrane pri streľbe. Tieto výhody sme sa snažili zachytiť v niekoľkých situáciách napr. pri vstupe do miestností, vystupovaní z auta a streľbe z rôznych polôh.

Počas diskusie s Yoavom sme sa dozvedeli veľa o službe v izraelskej armáde a v Izraely samotnom. Zistili sme že izraelci majú k našim dvom krajinám veľmi pozitívny vzťah. Dúfame, že sa nám podobné stretnutie podarí niekedy v budúcnosti znovu zorganizovať.